Tehnična podpora
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Nove rešitve za zaščito PV sistemov

Fotovoltaika je danes eden najhitreje rastočih virov obnovljive energije in napovedi kažejo, da se bodo takšni trendi nadaljevali tudi v prihodnosti. V ETI-ju v skladu z zahtevami za zaščito okolja pripravljamo nove rešitve za zaščito PV sistemov, ki vključujejo NV talilne vložke, CH talilne vložke, podstavke, varovalčne ločilnike, prenapetostno zaščito ter ostale pripomočke, ki so potrebni za primerno zaščito ter uporabniku prijazno vgradnjo in vzdrževanje.

 

Anže Jerman
Produktni vodja


Z naraščajočo nazivno močjo fotovoltaičnih elektrarn narašča tudi nazivna napetost na enosmerni strani PV pretvornikov. Z nazivno napetostjo do 1500V d.c. so fotovoltaični paneli postali bistveno učinkovitejši, vendar pa omenjene novosti prinašajo nove izzive pri njihovi zaščiti. V ETI-ju smo se osredotočili na razvoj nove generacije izdelkov in opreme, katera bo tudi pri višjih nazivnih napetostih učinkovita in varna. Inovacije, ki smo jih razvili, temeljijo na tehnologiji talilnih vložkov, saj je kremenčev pesek, kateri lahko absorbira veliko energije v hitrem času, še vedno najboljši način za prekinitev tokokroga v primeru napake – tudi v 1500V d.c. sistemih.

Prvi izziv, s katerim smo se soočili, je bil kako razviti gPV karakteristiko, na katero ne smejo vplivati električni ter temperaturni cikli, ki so značilni za fotovoltaične aplikacije. Naše znanje in izkušnje so botrovale razvoju inovativne oblike talilnih elementov, na katere fotovoltaični cikli ne vplivajo. Prednosti uporabe talilnih vložkov pri fotovoltaični zaščiti so višje izklopne zmogljivosti, nižji odrezani tokovi v primeru napake in visoka zanesljivost zaščite v primerjavi z drugimi zaščitnimi tehnologijami. Karakteristika gPV je bila razvita posebej za fotovoltaične aplikacije in združuje hitro delujočo karakteristiko z odpornostjo na temperaturne ter električne cikle. Izdelki ETI Green protect so primerni tako za prvo vgradnjo kot tudi za vzdrževanje obstoječih instalacij.
NV talilni vložki so namenjeni zaščiti vodnikov v bližini fotovoltaičnih pretvornikov. Na voljo so v velikostih 01XL, 1XL, 2XL in 3L do 500A in 1500V d.c., z gPV karakteristiko in izklopno zmogljivostjo do 70kA pri 3ms. Visoka izklopna zmogljivost je zaradi visoke nazivne moči pretvornikov in posledično visokih nazivnih tokov čedalje pomembnejša, zato tej tehnični specifikaciji posvečamo posebno skrb. NV talilni vložki so na voljo v različnih izvedbah, tako za montažo v kombinaciji z  varovalčnimi podstavki kot verzije S170 in U170 za neposredno montažo na zbiralčne letve. Vsi talilni vložki imajo standardni indikator pregoretja, katerega lahko povežemo z mikrostikalom NVS5 za nadzor delovanja talilnih vložkov na daljavo. Naši NV 1500V talilni vložki so certificirani v skladu s standardi IEC in UL. 


        
Za zaščito fotovoltaičnih panelov pred reverznimi tokovi v primeru napake na fotovoltaičnem modulu smo razvili novo generacijo cilindričnih talilnih vložkov CH gPV do 32A in 1500 V d.c., z izklopno zmogljivostjo do 50kA. Cilindrični talilni vložki od 2 do 20A so na voljo v standardni cilindrični velikosti 10x85 mm, talilni vložki od 25 do 32A pa so na voljo v velikosti 10/14x85 mm. Tako kot NV so tudi cilindrični talilni vložki na voljo v različnih izvedbah, različice za vgradnjo v podstavke ter SU tip za direktno montažo na zbiralčno letev. Za talilne vložke velikosti 10/14×85 mm smo pridobili mednarodni patent za tehnološko rešitev prekinitve talilnih vložkov v primeru kratkega stika (PCT/SI2020/000005). Cilindrični talilni vložki so bili razviti v skladu s standardom IEC in so trenutno v procesu certificiranja UL. V vseh ETI-jevih fotovoltaičnih talilnih vložkih so uporabljeni srebrni talilni elementi, kateri dosegajo visoko prevodnost in omogočajo nižje izgubne moči talilnih vložkov. Električni kontaktni deli so posrebreni zaradi zagotavljanja dobrih kontaktnih spojev in zaščite kontaktne površine pred vplivi iz okolja. Pri vseh naših talilnih vložkih uporabljamo keramične osnove, katere so okolju prijazne, in ne melaminske različice, kot jih uporabljajo nekateri drugi proizvajalci. V prihodnosti se bodo na področju fotovoltaike uveljavljale rešitve z vse višjimi nazivnimi močmi. V ETI-ju že razvijamo izdelke in rešitve v tej smeri, in hkrati ostajamo zvesti načelu, da sta za nas najpomembnejši varnost končnih uporabnikov in zanesljivost zaščite električnih inštalacij.

 
 
 
 
 
 
 
 
Vaša košarica je prazna.